Commercial Zone

We will deliver a transformative level of new commercial space

Commercial Zone  Mayday Saxonvale Frome
The two main factory buildings on the lower
plain, Notts Store and Press Shop, will be
repurposed to create a new commercial zone
for the town. Mezzanine offices and modular
business space will be the major focus of
the conversions with a new central Bow
Exchange public space and atrium providing
a canvas for local food markets, community
events and public meeting areas.

Sited in the lower western area

The zone will stretch down towards the river, connect into new amenity linked uses including a riverside park, brasserie, lido, and playground adjacent to the River Frome.

The two main factory buildings on the lower plain, Notts Store and Press Shops will be repurposed to create a new commercial zone for the town.

Enhancing and supporting the existing town centre

Mezzanine offices and modular business space will be the major focus of the conversions with a new central Bow Exchange public space and atrium providing a canvas for local food markets, community events, and public meeting areas.

The live-work block will provide the eastern boundary to Commercial Zone with mixed uses all supporting new business opportunities. The proposal enhances and supports the existing town centre of From largely composed of small to medium independent traders and retail – with the provision of medium to large flexible working spaces.

commercial zone and public spaces mayday saxonvale frome

Press Shops 1&2

Press Shops 1&2 will deliver over 2,000 sqm of commercial space. Repurposed to accommodate flexible modular commercial space alongside a business incubation management plan; the aim is to provide attractive and varied opportunities for Frome’s growing independent business community.

The retro-fit approach utilises the pre-existing architectural resources from the twentieth century built for the engineering industry.

Through careful demolition, some curtilage of the Press Shops would be removed allowing for a wide, tree lined pedestrianised route to be created; connecting the southern quarters of the masterplan to the river.

Business premises located in Press Shops 1&2 would have active fronts along a busy thoroughfare and linking to the footbridge at Willow Vale to access Rodden Meadow and the town centre.

commercial zone and public spaces mayday saxonvale frome

Notts Store

This building will deliver over 1,500 sqm of commercial space. The roof structure of Notts Store at its southern end is stripped back to provide a covered market and a linked interior and exterior public space which can be used for cultural and commercial events throughout the year. This can function in all seasons and through the use of mezzanine levels, offer additional commercial units above.

To maintain a predominantly pedestrianised feel, carparks and carpools are mainly located at site peripheries. A two storey car park is to the west of the Press Shops relocating the Mendip carpark opposite M+S and caters for the needs of new commercial capacities.